Naše lokalne, regionalne in nacionalne gastrokulinarične posebnosti moramo graditi z zavedanjem izjemnega pomena strateškega in izvedbenega povezovanja turizma, kmetijstva, razvoja podeželja in gastronomije, ki je zastavljeno skozi razvoj vodilnih regijskih produktov in ustvarjanje trajnostnih učinkov ponudbene edinstvenosti in odličnosti. Seveda z zavedanjem trajnosti in ozaveščenosti.
Odnos do hrane je treba v naši družbi ozavestiti v pravi smeri, saj smo v začaranem krogu zavedanja, da imamo vsega preveč, ker je izbira raznolika, ker imamo hiperprodukcijo ogromnih količin prehrambnih proizvodov, pa vendar prepočasi spreminjamo sebe in lastne potrošniške navade v smeri spoštovanja hrane, surovin in s tem osnovnih naravnih resursov, ki jih z vzgojo, proizvodnjo, predelavo in obdelavo živil od vil do vilic močno obremenjujemo.
Smo v času, ko želimo imeti na trgovskih in pekovskih policah vsaj deset vrst kruha, in to ob osmih ali devetih zvečer. Res vse to potrebujemo?
Zaradi enostavne dostopnosti do hrane smo dejansko postopoma pričeli izgubljati pristni stik z njo. In pri tem tudi cena ni pravo merilo. Generacijski fenomen je, da se iz generacije v generacijo zmanjšuje vključevanje mladih v pripravo obrokov. Že starši so namreč tisti, ki niso imeli stika s pripravo hrane. Posledično zaradi tega vsekakor nimajo takšnega odnosa do hrane kot tisti, ki so vključeni v proces njene pridelave, predelave in seveda predvsem kuhanja ali priprave obrokov. In prihajamo v diskusijo, da imamo na eni strani mlajšo populacijo, ki si ne zna skuhati juhe ali speči jajca, in hkrati otroke, ki znajo povedati, da se gibanica, ki jo speče babica, poje sveža ali hladna, nikoli in nikakor se pa ne meče vstran.
In pri tem pridemo do izraza zavržene hrane. Ali res družba dobro ve, kakšna je razlika med odpadno in zavržen hrano? Nekateri bodo dejali, da je to vse skupaj isto. Odpadna in zavržena hrana nista eno in isto. Oboje sicer spada med biološke odpadke, a se definicije razlikujejo.
Čeprav se v zakonodajni obliki uporablja besedna zveza odpadna hrana (ker pač gre v smeti in je torej odpadek), pa je zavržena hrana vsebinsko nekoliko natančneje določen pojem.
Med pripravo hrane seveda nastajajo tudi odpadki. To so koščice, neužitni olupki sadja, čajne vrečke, lupine jajc, neužitni, morda uveli ali nagniti deli zelenjave ipd. To je odpadna hrana, ki spada v zabojnike za biološke odpadke.
Seveda pa biološki odpadki niso samo hrana – užitna ali neužitna, ampak tja spada tudi zeleni odrez, ovenelo in odpadlo rastlinje, listje ipd.
Da bomo zmanjšali zavrženo hrano, moramo z ukrepi začeti na vseh ravneh, najprej doma v gospodinjstvu, saj bomo le tako s spoštovanjem in odgovornostjo podobno ravnali tudi v hotelih, gostiščih, na počitnicah ali v službi.
Zato začnimo s tem, da pravilno načrtujemo nakup hrane in že tako poskrbimo za zmanjšano količino zavržene in odpadne hrane. Posebno pozornost moramo tako nameniti načrtovanju, zmernosti in nikoli zaključeni ozaveščenosti.
Pravilno rokovanje s hrano in načrtovanje pri nakupih lahko zmanjša količino hrane, ki bi sicer pristala v zabojniku za odpadke.
Z etičnega, ekološkega in ekonomskega vidika je pomembno, da se že ob nakupu zavedamo, koliko hrane potrebujemo in prakso iz vsakdanjega življenja prenašamo na vsa naša področja družbenega, službenega in družinskega okolja.
Začnimo na način, da načrtujemo obroke, uporabimo svoje preostanke hrane, seznanimo se z datumi uporabe, uporabljajmo manjše lonce za kuho in manjše krožnike, zamrznimo gotove porcije, hrano pravilno hranimo v hladilniku, ki je pravilno temperiran, spremljajmo zaloge v shrambi in bodimo odgovorni.
Če smo redoljubni in odgovorni z zavržki hrane doma, bomo to prenesli v vse pore družbe. S tem bomo odgovorni do sebe, družbe in narave in tako bomo z veliko večjo odgovornostjo razumeli, zakaj je povezovanje turizma, kmetijstva, pametnega podeželja in gastronomije s ponudniki turističnih kmetij in gostinskih ponudnikov, restavracij in hotelov tako pomembno in tako na mestu.
Dober tek naj bo z odgovornostjo.
Besedilo: Janja Viher
Revija SloVino, vinsko kulinarični trendi, oktober 2023