Alojz Cedula – častni sommelier

Alojz Cedula je postal častni član Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije. To je najvišja oblika, ki jo društvo Sommelier Slovenije izkaže izjemno zaslužnim posameznikom za njihovo aktivno delovanje na področjih, povezanih s sommelierstvom.

Alojz Cedula, mnogim poznan kot sommelier Lojzek, je sommelier tretje stopnje. Dolga leta je član izvršilnega odbora društva in njegov zelo aktivni sekretar. Za častnega člana je bil nominiran zaradi izjemnih zaslug pri promociji sommelierskega poklica ter za veliko aktivnosti in osebnega angažiranja za razvoj in napredek sommelierstva. Kot sommelier aktivno deluje v Sloveniji in tujini. Strokovno sodeluje z Zavodom za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino. Pogosto prostovoljno pomaga pri strokovnih dogodkih in degustacijah. Deluje v slovenskih in mednarodnih ocenjevalnih komisijah za oceno vin. Njegova velika odlika je dostopnost in pripravljenost pomagati drugim. To se najlepše izkaže, ko kot izkušen sommelier nagovori in deli znanje z novimi generacijami slušateljev sommelierskih izobraževanj. Zmeraj nasmejan, dobre volje in pripravljen izmenjati besede in izkušnje o vinu in hrani. Ko je treba, kritičen in predvsem zelo pošten. Lojzek, ob imenovanju za častnega člana ti sodelavci Zavoda SloVino iskreno čestitamo.

Revija SloVino, vinsko kulinarični trendi, oktober 2024