Vinska klet Metlika – KZ Metlika

Cesta bratstva in enotnosti 68, 8330 Metlika, Slovenija
+38673637050
www.kletmetlika.si
vinska.klet@kz-metlika.si


Pred več kot stotimi leti, 14. novembra 1909, je bila ustanovljena prva Vinarska zadruga v Metliki. Danes je Vinska klet Metlika eden najpomembnejših stebrov Kmetijske zadruge Metlika.
Klet zgrajena leta 1958 je s svojo edinstveno obliko tunelskega tipa prava paša za oči in kraj za prijetno vinsko razvajanje. V 108 metrov dolgi vinski kleti tunelskega tipa, ki je v celoti pod zemljo, s stalno temperaturo med 12 in 13 stopinj Celzija, lahko hranijo 3 milijone litrov vina. Letna proizvodnja vina pa je približno 500.000 litrov.
Za svoje potrebe klet prevzema in odkupuje grozdje od nekaj več kot 100 belokranjskih vinogradnikov, kateri so zadružni člani in kooperanti. V Vinski kleti Metlika so prepričani, da se kakovost rodi že v vinogradu, zato gre vse ročno obrano grozdje v obdelavo v odličnem stanju in zagotavlja kakovostno predelavo in pridelavo vina. V kleti namenjajo vinu veliko pozornosti. Spremljajo zorenje, predvsem pa mu dajo dovolj časa, da se umiri, zbistri in dozori.Izrednega pomena za razvoj belokranjskega vinogradništva je 1968. leta uvedena nova blagovna znamka metliške črnine, s čimer si Vinska klet Metlika lasti naziv »zibelka« metliške črnine.V vinu se zrcalijo lastnosti belokranjskih tal, podnebja, lege, sorte, letnika ter delo njihovega vinogradnika in kletarja. Vina niso nikoli enaka, a so zato pristna in edinstvena. Preplet tradicije v kleti in moderne tehnologije v pridelavi zagotavlja polne stene šampionskih nazivov in vitrine priznanj, katere pričajo o bogati zgodovini in naprednemu mišljenju pri pridelavi belokranjskega vina – in vse to je Vinska klet Metlika.

Cesta bratstva in enotnosti 68, 8330 Metlika