Pozitivne vinsko kulinarčine vibracije Slovenije

Close up of hands toasting wine outdoors. Celebrating with white wine with vineyard in background.

Slovenska vinska in kulinarična scena v zadnjem obdobju brsti. Pozitivno vibrira. Na veliko dogaja. Vinarji so našli svoj stil, svoj vinski slog in lovijo pravo smer. Restavracije s kuharskimi šefi so kreativne in se pri sestavinah vračajo (izključno) k lokalnim sestavinam. Na novo se prebujajo stare tradicionalne jedi. Le-te so v novih izvedbah zdrave, okusne in že na prvi pogled izjemne.

Zapovedi iz manifesta svetovnega gibanja Slow Food “dobro, čisto in pošteno” postajajo samoumevne pri nabavi lokalnih živil in pri pripravi hrane. Vloga malega kmeta in kratke, hitre verige je prepoznana. Imamo renomirana ocenjevanja vin in velike uspehe naših vinarjev na tujih tovrstnih tekmovanjih. Smo priča pravi poplavi dogodkov. Prireditev, praznikov, festivalov in različnih razlogov za druženje ob vinu in hrani je toliko, da le stežka izberemo tiste, ki si zaslužijo našo pozornost.

Nekateri med njimi postajajo legendarni in so obvezna postojanka obiska ljubiteljev in profesionalcev. Naše gostince ocenjujejo domača in mednarodna združenja. Kritiki in pisci že ugotavljajo, da jih bralci berejo tudi takrat, ko pišejo dobro in lepo o tistih, ki si to zares zaslužijo. Naš napredek zaznavajo ne le specializirani tuji mediji. Njihove objave o lepotah Slovenije so zdaj pospremljene s hvalospevi našim vinom, jedem, kuharskim šefom in čisti naravi. Mladina vse pogosteje posega po zdravih, sveže pripravljenih lokalnih jedeh. Njim je še kako pomembno, kaj jedo ter iz kakšnega kozarca in kakšno vino k čemu uživajo ob obroku.

Salon VinDel letos poteka dvanajstič zapored in v ponos nam je, da sta častno pokroviteljstvo nad njim prevzela gospa dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, in gospod Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije.

S sodelavci in partnerji SloVino koncepta že od leta 2000 neprekinjeno soustvarjamo majhne premike, s ciljem dviga kulture omizja in prepoznavnosti kakovosti slovenskega vina in kulinarike pri nas in v tujini.

Da, SloVino je vstopil v 20. leto nepretrganega delovanja na področju promocije, osveščanja in izobraževanja na področjih vina, hrane in turizma. Naš program izobraževanj za sommelierje in ljubitelje izvajamo že 18 let in bo od leta 2020, pod znamko Sommelier.si Academy, ponujal veliko novih in posodobljenih izobraževalnih vsebin.

Po več kot petindvajsetih letih profesionalnega delovanja v vinsko kulinarični branži z največjim veseljem ugotavljam ves zgoraj zapisan napredek. Upam in želim nam, da temu prijetnemu brstenju sledi popoln razcvet Slovenije v svetovnem merilu. Dežela naj bo zasluženo prepoznana kot cenjen in zaželen butični turistični biser ter izjemna vinsko kulinarična destinacija, ki jo zaradi njenih dobrot preprosto moraš obiskati in okusiti. Priložnost za veliki (pre)skok bo kmalu, naša država bo namreč že leta 2021 nosila laskav naziv Slovenia – European region of gastronomy.

“Uvodnik” revije SloVino, vinsko – kulinarični trendi, oktober 2019

Besedilo: Dejan Baier